Nevoile din viața noastră și influiența lor asupra comportament

„Nevoile oamenilor sunt o sursă puternică de explicație a comportamentului uman și a interacțiunii sociale. Toți indivizii au nevoi pe care încearcă să le satisfacă conștient sau inconștient”

Nevoile de bază și rolul lor în viața noastră

Oamenii au nevoie de o serie de lucruri esențiale pentru a supraviețui. Potrivit renumitului psiholog Abraham Maslow și savantului John Burton, acestea depășesc nevoile esențiale de hrană, apă și adăpost. Acestea includ atât elementele fizice, cât și cele non-fizice, necesare creșterii și dezvoltării umane, precum și toate acele lucruri pe care oamenii sunt îndemnați în mod inerent să le atingă.

Pentru Maslow, nevoile sunt ierarhice în natură. Adică, fiecare nevoie are un anumit rang sau ordine de obținere. Piramida de nevoi a lui Maslow începe cu elementele de bază precum hrana, apa și adăpostul. Acestea sunt urmate de nevoia de siguranță și securitate, apoi apartenență sau iubire, stima de sine și, în final, împlinirea personală. Burton și alți teoreticieni ai nevoilor care au adoptat ideile lui Maslow privind teoria conflictelor percep nevoile umane într-un mod diferit – ca o colecție emergentă ale dezvoltării umane esențială. În plus, ei susțin că nevoile nu au o ordine ierarhică. Mai degrabă, nevoile sunt căutate simultan într-o manieră intensă și neobosită. Lista de necesități a teoreticienilor cuprinde:

Siguranța / securitatea – necesitatea unei structuri, predictibilitate, stabilitate și libertate față de frică și anxietate.

Aprecierea / Dragostea – nevoia de a fi acceptați de ceilalți și de a avea legături puternice cu familia, prietenii și grupurile de identitate.

Stima de sine – nevoia de a fi recunoscuți de sine și de ceilalți ca fiind puternici, competenți și capabili. Aceasta include, de asemenea, necesitatea de a ști că cineva are un anumit efect asupra mediului înconjurător.

Împlinirea personală – nevoia de a ne atinge potențialul în toate domeniile vieții.

Identitate – merge dincolo de un „sentiment de sine psihologic”. Burton și alți teoreticieni ai nevoilor umane definesc identitatea ca un sentiment de sine în relația cu lumea exterioară. Identitatea devine o problemă atunci când identitatea unei persoane nu este recunoscută ca legitimă sau când este considerată inferioară sau este amenințată de alții cu identificări diferite.

Siguranța culturală – este legată de identitate, de nevoia de recunoaștere a limbii, tradițiilor, religiei, valorilor culturale, ideilor și conceptelor.

Libertatea – este condiția de a nu avea restricții fizice, politice sau civile; având capacitatea de a alege în toate aspectele vieții.

Justiția distributivă – este necesitatea alocării echitabile a resurselor între toți membrii unei comunități.

Participare – este nevoia de a participa activ și de a influența societatea civilă.

Cercetările sugerează că peste 95% din comportamentul nostru este motivat inconștient.

De unde știi dacă ai nevoi de bază nesatisfăcute?

Iată un test simplu: dacă nu puteți sta jos și doar să fiți – dacă simțiți că trebuie să faceți ceva în mod constant sau să consumați ceva (alimente, media, droguri, muncă etc.) – nevoile dvs. de bază nu sunt îndeplinite.

Cu toții avem aceleași nevoi. Când ceva blochează sau provoacă aceste drepturi inalienabile, începem să prezentăm un comportament ciudat. Conduși de frică, deoarece nu ne simțim acceptați, iubiți, respectați etc., acționăm deseori irațional și impulsiv în încercarea noastră de a rezolva o nevoie nesatisfăcută.

Și, în general, motivația din spatele comportamentului nostru irațional există în afara conștiinței noastre. Adică, atunci când ceva amenință nevoile noastre fiziologice, de siguranță, sociale sau de stimă, nu conștientizăm de ce ne comportăm în acest mod.

Cum nevoile nesatisfăcute dictează comportamentul nostru?

Toate aceste nevoi nevrotice ne rețin. Ne împiedică să ne actualizăm potențialul și să fim noi înșine. Aceste nevoi nevrotice ne obligă în modele de comportament care reflectă anumite arhetipuri.

Când suntem preocupați de modul în care ne percep oamenii, acționăm într-o manieră în care sperăm să primim aprobarea. Arhetipurile diferite au modele diferite de comportament.

Dacă, de exemplu, aveți o nevoie de stimă nesatisfăcută, veți căuta statutul și aprobarea celorlalți. Dacă cineva din mediul dvs. joacă arhetipul tipului „cool guy” (sau cool girl), este posibil să copiați comportamentele și manierele lui și să păreți „cool”.

Rețineți că aceste modele de comportament arhetipale operează în afara conștientizării conștiente. S-ar putea să credem că ne comportăm într-un fel, dar, de fapt, ne prezentăm într-o manieră total diferită.

Cercetările sugerează că peste 95% din comportamentul nostru este motivat inconștient. Această statistică vorbește despre importanța cunoașterii umbrei tale. Existența acestor arhetipuri – condusă de nevoile nesatisfăcute și de rănile psihice din copilărie – sunt cauzele acestui comportament inconștient.

 

Ce avem de învățat din ierarhia nevoilor lui Maslow?

 

Iată patru principii bazate pe teoria nevoilor lui Maslow:

Suntem cu toții mai asemănători decât suntem diferiți. Noi cu toții facem parte dintr-o familie umană.

Cei mai mulți dintre noi se simt mai „ne în siguranță”, ne-iubiți și nevrednici decât recunoaștem pentru noi sau pentru alții. Iar aceste nevoi nesatisfăcute ne conduc comportamentul inconștient.

Adevărata sănătate mentală pozitivă sau maturitatea este atinsă atunci când rezolvăm aceste tensiuni ascunse în noi înșine. Doar atunci putem accesa potențialul nostru înnăscut ca adulți maturi.

Concentrați-vă pe direcția generală a vieții. Mergeți în direcția creșterii (și simțiți o mai mare satisfacție)? Sau vă regresați într-o încercare de a vă satisface nevoile de bază și de a vă simți frustrat?

       Știu că există multe de digerat din acest ghid. Revizuirea descrierilor nevoilor lui Maslow de mai sus vă poate ajuta să deveniți mai conștienți de modul în care acestea funcționează în viața de zi cu zi. Și această conștiință de sine este cheia dezvoltării psihologice.