Emoțiile din viața noastră

Rațiunea îți poate fi confuză uneori dar emoțiile nu te vor minți!

Scopul emoțiilor

Emoțiile au scopuri foarte importante. Ele ne ajută să ne mobilizăm și să acționăm, să luăm decizii, să evităm pericole, să supraviețuim, să prosperăm și să îi înțelegem pe ceilalți.

 Emoțiile sunt semnale electrochimice care curg prin noi într-un ciclu neîntrerupt. Ele sunt eliberate în creierul nostru ca răspuns la percepțiile noastre despre lume.

Emoțiile nu sunt doar componente chimice din creier. Acestea sunt semnale electrochimice care afectează chimia și electricitatea fiecărei celule din corp. Starea electrică a corpului este modulată de emoții.

Nu suntem doar niște bucăți de carne, emitem și primim vibrații. Astfel, emoțiile orchestrează interacțiunile dintre toate organele și sistemele noastre pentru a controla acest lucru. Moleculele de emoție, neurotransmițătorii numiți peptide, poartă mesaje emoționale. Deoarece sentimentele noastre se schimba, acest amestec de peptide se deplaseaza în tot corpul și creier. Și schimbă literalmente chimia fiecărei celule din corpul nostru.  Celulele noastre individuale poartă o sarcină electrică, la fel și corpul ca întreg.

Așa că atunci când creăm acest tip de rezonanță pe plan intern, suntem în linie cu acel sine divin. Adevărata fericire reprezintă o stare optimă de funcționare. Această stare este o funcție naturală, însă societatea noastră intervine. Cei mai mulți dintre noi au pierdut legătura cu realitatea. Cei mai mulți dintre noi par a fi blocați într-o luptă sumbră continuând să se grăbească la următorul lucru. Deci, trebuie să învățăm din nou să simțim starea noastră naturală de fericire, să simțim natura spirituală a tot ceea ce ne înconjoară, în fiecare moment. Acest lucru nu are legătură cu biserica. Nu are legătură cu faptul că ești rău sau bun. Este vorba despre a te simți bine.

 

Emoțiile ne ajută să ne mobilizăm și să acționăm, să luăm decizii, să evităm pericole, să supraviețuim, să prosperăm și să îi înțelegem pe ceilalți.

Sunt 6 emoții de bază și nenumăratele variații și nuanțe ale acestora.

Cercetarile au relevat ca aceste sapte emotii se manifesta la fel la oameni, indiferent de pozitia sociala sau zona geografica a lumii. Dar desi avem cu totii aceste emotii, nu le manifestam intotdeauna. Putem deghiza un sentiment de furie intr-un zambet fortatsau putem incerca sa ne ascundem tristetea ori frica de copiii care ne vad. Fata este si mediul primar e comunicare a emotiilor, dar este si cea care le ascunde cel mai usor.

 Tristețea – una dintre emoțiile care dureaza cel mai mult.

 Surpriza – este una din emotiile cele mai rapide.

 Frica – poate urma adeseori surprizei

 Furia – unele studii au relevat faptul că în mijlocul unei mulțimi, putem observa mai ușor o față furioasă decât una fericită.

 Dezgustul – un studiu recent a arătat  că indiferent dacă ne simțim dezgustați sau suntem doar martori la dezgustul altora, experiența activează aceeași parte  a creierului.

 Fericirea – în cazul sentimentului de fericire, apare una dintre expresiile noastre favorite-zambetul adevarat.

 Disprețul – este similar dezgustului, dar nu pare să reflecte și repulsie fizică așa cum se întamplă în cazul dezgustului.   În schimb, disprețul apare atunci când un om se simte superior altora sau când nu este de acord cu acțiunile sau comportamentul lor. Disprețul poate fi însoțit de furie, dezgust sau  fericire.

 

Emoțiile funcționează pentru a ne ghida pentru a supraviețui și pentru a prospera. 

Emoțiile ne concentrează atenția și ne motivează spre un anumit mod de acțiune. Fiecare emoție are un scop. Luați furia, de exemplu. Furia este un semnal că a noastră cale este blocată. Ea ne concentrează atenția asupra amenințării și motivează un răspuns al luptei sau al împingerii obstacolului. Poate fi folosit în mod distructiv, desigur, dar ne poate da și energia pentru a găsi soluții la probleme presante. Și o altă emoție, cum ar fi bucuria? Bucuria ne concentrează atenția asupra unei oportunități și ne motivează să facem mai mult din ceea ce facem. Ne simțim bucuroși când simțim sensul și conexiunea, iar scopul emoției este să ne spunem că acestea sunt lucruri bune, pe care ar trebui să le căutăm.

 Emoțiile sunt contagioase. Sentimentele s-au răspândit între oameni ca un virus, chiar dacă nu ne acordăm atenție emotiilor. Indiferent dacă suntem într-un grup sau cu o altă persoană, putem „prinde” atât emoțiile pozitive, cât și cele negative. Baza evolutivă a acestui lucru este simplă: oamenii au supraviețuit și au prosperat în grupuri. Suntem creaturi sociale. Și din acest motiv, avem tendința de a ne ridica la stările emoționale ale celorlalți. Gândiți-vă în acest fel. Dacă observați teamă pe fața cuiva, puteți mult mai probabil să supraviețuiți dacă reacționați repede – dacă reacția dvs. la frică este activată instantaneu.

  Și nu este doar frică. În mod constant trimitem și recepționăm mesaje emoționale printr-o serie de mecanisme, incluzând inflexiunea vocii, expresiile faciale, postura și modele specifice de comportament. Este o formă incredibil de importantă de comunicare cu care ne implicăm cu toții, chiar dacă nu o realizăm.

  Un studiu efectuat de Facebook și Universitatea Cornell a constatat că contagiunea emoțională se întâmplă chiar și în mass-media socială. Suntem adânc legați.

 Emoțiile sunt absorbite în organism în aproximativ șase secunde. Fiecare izbucnire de substanțe chimice specifice emoțiilor, de la momentul producerii lor în hipotalamus până la momentul în care este complet descompusă și absorbită, durează aproximativ șase secunde. Dacă simțim ceva mai mult de șase secunde,  – la un anumit nivel – alegem să recreăm și să realimentăm aceste sentimente. Uneori e bine – dacă tigrul te urmărește, substanțele chimice care provoacă frica te ajută să-ți salvezi viața. Uneori nu este. Dar recunoașterea emoției pe care o simțim, evaluarea scopului în raport cu circumstanțele noastre și decizia de a recrea aceasta este ceea ce înseamnă inteligența emoțională